Syrafritt material bevarar

syrafritt material tar hand om ditt motiv

Syrafritt material bevarar både värdet och utseendet av ditt motiv!

När du har köpt eller fått ett konstverk gjort av eller på papper som du vill hänga på väggen behöver du en inramning. Det kan vara ett fotografi, en akvarell, ett litografi, ett grafiskt blad eller en affisch m.m. Vilket som, är det viktigt att välja både syrafritt och åldersbeständigt material. Framförallt för att skydda din konst. Syror som lignin finns i trämassan som man gör papper av kan och kan på sikt förstöra din konst.

Du har säker sett en äldre inramning där passepartouten har gulnat och små bruna fläckar syns över hela kartongen. Det är varken snyggt eller bra för ditt konstverk. De syrorna angriper tillslut även själva verket. Långsamt blir konstverket förstört. Både passepartouten och bakkartongen bör därför vara syrafri eller gjord av bomul. Med de materialen skyddas ditt konstverk både från syror och den naturliga nedbrytningen. All monteringstejp som är nära konstverket ska också vara syrafritt. Vill man även skydda motivet från uv strålning från solen kan man välja artglas. Det fungerar även som anti reflex.

Med en syrafri inramning ser ditt motiv bra ut i flera år

Även om ditt motiv inte har något ekonomiskt värde i sig håller själv inramningen motivet snyggt och rent med de rätta materialen. Tänk dig att det ska hänga i ditt hem under en lång tid då vill du säkert att det ska se fint ut och hålla både i färg och form länge.

Det kan mycket väl vara värt att kosta på en inramning av en enkel plansch, med de rätta materialen och en fin ram kan motivet bli en riktigt pärla i ditt hem.

Bilden ovan är en affisch från fotografiska, fotograf Isaac Julien inramad med trippel passepartout och guld ram. Se vad vacker den blev, inramningen gjord av Olivia på Ninris Ramverk.

Här kan du få goda råd från en papperskonservator: konstinramning/goda-rad-fran-en-papperskonservator

Några tips hur du håller ditt konstverk i gott skick.

  • byt till åldersbeständig bakpapp
  • se till att eventuell tejp avlägsnas
  • lägg ej tavelglaset direkt mot konstverket
  • gör rent tavelglaset då och då
  • låt en konstinramare se över dina inramningar

Fram till åttiotalet var det inte vanligt med åldersbeständiga material.  Är din inramning gjord för 20 år sedan eller äldre kan det vara en god idé att uppsöka din Rammakare / Konstinramare för att se om det behövs en ny passepartout och bakkartong.

Om mig

Hej, jag heter Nina och brinner för konst. Jag driver en ramverkstad i Sickla med mission att förena amerikansk kreativitet och öppenhet med europeisk känsla för tradition.

Här på min blogg kan du lära dig mer om ramar, inramningar och vad som händer i min ramverkstad.

Välkommen att inspireras!

Senaste inlägg

KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG

Har du ett motiv som behöver ramas in? Fyll i formuläret för att få ett prisförslag.

BOKA TID FÖR RÅDGIVNING

Önskar du boka tid för en personlig rådgivning med våra professionella rammakare?