Konstinramning

Konstinramning – Gesällbrev

I januari 2019 tog Olivia sitt Gesällbrev i Konstinramning. Gesällbrevet är hantverksbranschernas yrkesbevis. Med det visar du att du har en fullgod yrkesutbildning och att du har klarat ett praktiskt yrkesprov som har blivit granskat och betygssatt. Ett av Olivias gesällprovs arbete var en objektinramning som ni ser på bilden ovanför. Med den inramningen visar Olivia sin yrkesskicklighet. Konstinramning / Rammakare är en väldigt liten nisch. Det finns inte många unga rammakare i dag. Därför är det extra roligt när det kommer in nytt friskt blod i branschen och som dessutom tar sitt yrke på allvar och satsar på ett Gesällbrev. Du som kund kan därför känna dig trygg med att lämna ditt konstverk i kompetenta händer. Att gå som lärling för att sedan ta sitt Gesällbrev har gamla anor.
Sedan 2012 kan man ta ett Gesällbrev inom Konstinramning.

Hans Högman skriver om Gesällhistorik.

Efter lärotiden blev lärlingen gesäll. Det var först på slutet av skråtiden som det blev krav att han först skulle avlägga gesällprov. gesällprovet skulle lärlingen tillverka någon vara inom sitt område, exempelvis en möbel. Detta bedömdes sen av olika mästare och varan måste bli godkänd för att lärlingen skulle bli upptagen som gesäll, dvs en slags examen. Upptagandet som gesäll följde en rituell invigningsceremoni. Ett bevis att lärlingen nu var gesäll var gesällbrevet.

Varje år arrangerar Hantverkarnas Riksorganisation en stor ceremoni  i Blå hallen där både Gesällbrev och Mästerbrev delas ut.

Sveriges Hantverksråd vill ta det bästa ur hantverksyrkets historia och förankra det i samtiden. Genom våra Gesäll- och mästarutbildningar får du ett djupt yrkeskunnande, och för vidare en stolt tradition som skapat kompetenta hantverkare i århundraden.

Objektinramningen på bilden

Objektet är en barndomsbok som jag fick av min mormor. Den är monterad svävande i en hög lådlist med formskuren passepartout runt omkring som skapar ett djup. Olivia har använt artglas vilket filtrerar bort speglingar och 70% av uv-strålning samtidigt som det framhäver boken. Färgerna är utvalda som en komplettering till bokens egen färg och illustrationer. Ramen känns elegant och bryter fint till det det rosa som ger en barndomskänsla.

Har du något speciellt objekt som du vill rama in kom gärna in och bolla idéer med oss.

Om mig

Nina

Hej, jag heter Nina och brinner för konst. Jag driver en ramverkstad i Sickla med mission att förena amerikansk kreativitet och öppenhet med europeisk känsla för tradition.

Här på min blogg kan du lära dig mer om ramar, inramningar och vad som händer i min ramverkstad.

Välkommen att inspireras!

Senaste inlägg

Ta med din konst och kom in till butiken!

Drop-in eller boka tid